Przepis na kolety z soczewicy i marchewki

Składniki:
• Szklanka soczewicy
• 1 marchew
• 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
• Przyprawy: kumin, imbir, cynamon, pieprz, sól
• Oliwa
• Bułka tarta – do obtoczenia

Przygotowanie inspirowane pomysłem dietmap.pl/pl/przepisy/lista-przepisow/3148-kotlety-z-soczewicy-i-marchewki
1. Soczewicę zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut (do miękkości). Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
2. Marchew obrać i umyć, zetrzeć na tarce i dodać do ostudzonej soczewicy.
3. Masę wymieszać, doprawić szczypta kuminu, cynamonu, pieprz i soli. Dodać łyżkę oliwy i skrobię, wymieszać całość. (Jeśli masa jest zbyt sucha podlać odrobiną wody).
4. Z masy formować kotleciki, panierować w bułce tartej i układać na natłuszczonej blaszce.
Piec ok 20 minut w 180 st.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Diety i odchudzanie, Przepisy dietetyczne, Zdrowa dieta i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.