W ostatnich latach jedzenie ryb stało się bardzo popularne, jednak wciąż niektóre gospodynie przygotowują jedynie smażone ryby, a tymczasem w książkach kulinarnych można znaleźć bardzo wiele przepisów na zdrowe ryby. Mogą to być zarówno ryby smażone, jak i ryby pieczone oraz grillowane. Dzięki takiej różnorodności zainteresować się jedzeniem ryb mogą nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po wszelkie dania rybne.
Tradycyjne przyrządzanie ryb
Tradycyjne przepisy na ryby opierają się na ich smażeniu. W czasie przygotowania ryby do smażenia może być ona obtaczana w jajku i bułce tartej lub w samej mące. W taki tradycyjny sposób przygotowywane są nawet ryby wigilijne i trzeba przyznać, że takie ryby są naprawdę bardzo smaczne, choć nie do końca zdrowe. W książkach kulinarnych można także znaleźć przepisy na ryby smażone na specjalnym papierze, dzięki któremu nie będzie trzeba do nich dodawać tłuszczu. Zwykle do takich ryb przygotowywane są ziemniaki lub frytki, a niekiedy również ryż.
Przyrządzanie pieczonych ryb
Za zdrowe przepisy rybne można uznać takie, na podstawie których można przygotować ryby pieczone. Takie ryby przed ich włożeniem do piekarnika mogą zostać posypane różnymi przyprawami, można do nich także dodać cebulkę i masło. Dobrze upieczone ryby potrafią być bardzo miękkie i soczyste, a do tego wyjątkowo dobre w smaku. Jedząc rybę pieczoną można zupełnie skupiać się na jej smaku nie zmąconym posmakiem oleju. Dlatego ryby pieczone zyskują w naszym kraju coraz większą popularność i na pewno mogą być spokojnie podawane dzieciom oraz osobom starszym.
Przyrządzanie ryb grillowanych
W okresie letnim bardzo często przyrządzane są dania grillowe lub takie jak na dietmap.pl/pl/przepisy/lista-przepisow/3139-pierogi-z-kasza-gryczana. Dlatego coraz więcej osób znajduje także przepisy na ryby grillowane. Przyrządzanie ryby przed jej grillowaniem jest bardzo podobne do jej przyrządzania przez pieczeniem, a sama ryba wkładana jest do specjalnego papieru, w którym może być grillowana. Warto pamiętać o tym, że ryba grillowana żeby była dobrze upieczona musi być trzymana nad ogniem przez ściśle określony czas.